Fiske i Skåne

Skåne är perfekt för fiske. Här finns det rena vattendrag, frisk luft samt att det även är ett avslappnat tempo. Skåne i sig är ju ett underbart landskap, så det finns ju mycket mer att göra, än bara att fiska. Skåne är omgivet av vatten åt tre håll samt att det även finns en mängd sjöar och vattendrag. Fisket är något som i detta landskap har utgjort en stor och viktig del av människors försörjning.

Under medeltiden så var byarna Skanör–Falsterbo, som idag är exklusiva bostadsområden i Skånes sydvästra hörn, en stor handelsplats. Den utgjorde en viktig del i den livliga Hansa-handeln. Överflödet av sill i vattnen längs den skånska kusten lockade fiskare och affärsmän från när och fjärran, som alla ville ta del av havets rikedomar. Enligt legenden var sillfisket i Skåne så rikligt att man understundom kunde ösa upp fisken med sina bara händer.

Alla får fiska

I Skåne finns det över 130 officiella platser tillägnade fiske samt att det utöver det även finns en mängd andra platser, som skåningarna själva har koll på och kanske har som sina smultronställen. I Skåne går det utmärkt att fiska året runt och det med olika fiskemetoder. Det går bra att göra med kastspö, flugfiska, meta, pilka och så vidare. Sedan finns det ju även bra boenden för hela familjen att stanna över på så att ni kan få en trevlig semester med fiske. På kvällarna kan du testa casino om du vill, läs en bra guide här om det.

Fiske på öppet vatten i Skåne

Skånes kustlinje är över 400 kilometer lång och erbjuder många möjligheter att fiska på öppet vatten. Det är härligt att njuta av fiske på detta vis och något du ska testa om du har möjlighet. Du kan då ägna dig åt att pilka lax eller makrill, eller åk längre ut till havs och utforska de många djupare fiskevattnen.

På Skånes östkust finns det gott om havsöring, faktiskt känt för att vara några av landets största exemplar. Samma sak med gädda och lax. Så här kan du ha med dig spinn- eller flugfiskespö. På Skånes västkust har du torskfiske och längs med kusten finns det gott om platser där du kan fiska havsöring.

Sjöar i Skåne

Det går även utmärkt att ägna dig åt fiske i de sjöar som finns runt om i Skåne. Det finns grymt många olika sorter med fisk och det är faktiskt som så att rikedomen av arter här är störts i hela Sverige. Med fler än 50 pittoreska sjöar lockar Skåne fritidsfiskare från när och fjärran. Du kan fiska allt från abborre och gös som gädda och flera andra arter.

Trevliga sjöar är bland annat Snogeholmssjön och Gyllebosjön på Österlen. Du har även Ivösjön, Finjasjön och Ringsjön

Åar i Skåne

Om du föredrar att fiska längs en bäck eller å erbjuder Skåne ett brett utbud av möjligheter. Bland populära åar finns det bland annat elge å, Vramsån, Almaån, Holjeån och Skräpbeån

Öring, lax och havsöring är några av de vanligaste fångsterna i åarna runt Skåne.

Lödde å, som ligger strax söder om staden Landskrona, anses faktiskt vara ett av de bästa fiskevattnen för gädda och abborre i hela Europa. Gäddor som väger runt 10 kg är inte ovanliga här och de största som har fångats har vägt så mycket som 20 kilo.

Fiskekort i Skåne

Kustlinjen är tillgänglig för alla som vill fiska från land, medan det krävs fiskekort för att fiska i insjöar. Tänk också på att det inte är tillåtet att fiska vissa arter under vissa tider på året, och att det i vissa områden är helt förbjudet att fiska. Är du osäker, hör gärna med närmaste turistinformation. De kan också hjälpa dig vidare till de lokala fiskeföreningar som säljer fiskekorten.

30 Aug 2021

Jag är en grabb som är född och uppvuxen i Skåne och här bor jag än. Mitt största intresse och en hobby jag gärna ägnar mig åt det är fiske. Jag fiskar gärna havsöring men även annat. Jag har en egen båt, som jag ofta grejar med. Denna blogg kommer att ha mycket fokus på fiske, båtliv och så vidare, då jag gärna delar med mig av tips kring detta. Men det kommer även handla en del om mig, mitt vardagsliv samt andra intressen jag har.

Just nu bor jag i en lägenhet, men drömmer om ett hus på landet. Jag har en flickvän, vi är särbo just nu, men vem vet, kanske inom kort vi kan flytta ihop och då i ett hus. I så fall kommer det även att komma inlägg som handlar om vårt liv tillsammans. Övriga intressen utöver fiske och båtliv är serier på tv, hänga med vänner, laga mat och spela på travet.