Rökt havsöring

Att röka sin egenfångade fisk är inte fel. Det blir grymt gott! Du kan då behöva skaffa en röklåda eller en egen rök. Det finns kallrök och det finns varmrök.

Jag delar med mig av ett gott recept här nedan. För det receptet krävs det att du har just en röklåda.

Du behöver
800 g havsöring (eller lax)
3 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
200 g fontinaost (eller Västerbotten)
400 g bladspenat
1 gul lök
3 klyfta vitlök
1 msk gurkmeja
400 g risoni pasta
1 kruka färska örter (t ex citrontimjan)
olivolja, till stekning
enrisspån till rökning

Gör så här
Stycka fisken i bitar på 200 gram. Lägg dem på röklådans galler och salta och peppra. Sätt i gång röken med ensrisspån och citrontimjan i, sätt in gallret och täck med locket.

Låt fisken rökas 5 minuter, dra därefter röklådan från värmen men låt fisken ligga kvar ytterligare 10 minuter.

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Fräs hälften av löken och vitlöken tillsammans med saffran och gurkmeja. Slå på rikligt med vatten och låt koka upp.

Salta och koka därefter risonipastan i det gula vattnet. Skär bort eventuella kanter på osten och tärna den i kuber. Lägg osten i en kastrull och häll på vinet och vispgrädden.

Koka ihop ostblandningen till en krämig sås. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek spenaten med resten av löken. Lägg till sist upp allt till serveringen och lägg färska örter på toppen.

3 Jun 2020

Jag är en grabb som är född och uppvuxen i Skåne och här bor jag än. Mitt största intresse och en hobby jag gärna ägnar mig åt det är fiske. Jag fiskar gärna havsöring men även annat. Jag har en egen båt, som jag ofta grejar med. Denna blogg kommer att ha mycket fokus på fiske, båtliv och så vidare, då jag gärna delar med mig av tips kring detta. Men det kommer även handla en del om mig, mitt vardagsliv samt andra intressen jag har.

Just nu bor jag i en lägenhet, men drömmer om ett hus på landet. Jag har en flickvän, vi är särbo just nu, men vem vet, kanske inom kort vi kan flytta ihop och då i ett hus. I så fall kommer det även att komma inlägg som handlar om vårt liv tillsammans. Övriga intressen utöver fiske och båtliv är serier på tv, hänga med vänner, laga mat och spela på travet.