Österlen

Österlen i Skåne är ett område som ligger öster om leden från Ystad i söder till Brösarps backar i nordost. Här fins det många byar och kustsamhällen. Bland annat är det här som Kivik ligger, men även Kåseberga, Simrishamn, Baskemölla, Vitemölla och Tomelilla.

Österlen har hetat just det sedan 1847. Det återfanns då i en skrift av prästen Nils Lovén. Namnet lanserades sedan i samband med att en turistbroschyr skulle göras 1929. Sedan dess har området kallats just detta.

Österlen har en egen flagga och den har en röd botten och ett kors i gult och grönt. Den gröna färgen symboliserar det gröna landskapet som finns på området och själva flaggan är en blandning av Skånes flagga och Bornholms flagga.

Sevärdheter på Österlen

Hela Österlen i sig är så klart sevärd. Det är vidsträckta landskap med åkrar och ängar. Det är även på Österlen som familjen Mandelmann håller till. Ni har säkert sett programmet? Deras gård ligger i byn Rörum mellan Simrishamn och Kivik. Ett annat program ni kanske sett är ju Karl-Fredrik på Österlen. Hans hem och blomsterbutik Eklaholm ligger i Löderup. 

Sen har du ju som sagt många byar att besöka på Österlen. En av de mest kända är så klart Kivik. Här brukar Sveriges största marknad hållas varje sommar, alltså Kiviks marknad. Den andra marknaden i Kivik heter Äppelmarknaden i Kivik. I Kivik har du sevärdheter så som en staty av Fritiof Nilsson Piraten, Sveriges största bronsåldersgrav, Kiviksgraven eller Kungagraven som den även kallas. Du hittar även Stenshuvuds Nationalpark i Kivik, som är Sveriges sydligaste nationalpark.

Simrishamn är även det värt att besöka. Här hittar du bland annat Nordic Sea Winery, som är Nordens största vineri. I Simrishamn ligger även S:t Nicolai kyrka som byggdes på 1100-talet. Kyrkan byggdes i grå hallasen, men täcktes med cement. Här finns även en staty gjord av Carl Milles, som skänkte den till kyrkan om de lovade att knacka bort cementen, vilket de gjorde. 

Österlen har ett brett utbud av upplevelser som är både unika och underhållande. Bland annat är det rena paradiset för dig som älskar natur och det finns gott om vandringsleder. Österlen har även en lång kust, vilket är utmärkt om du vill göra vattenaktiviteter. Det finns guidade båtturer där du kan få vara med och fiska lax och torsk.

Österlen har även flera historiska sevärdheter. Bland annat Christinehofs slott och Glimmingehus. Just Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Denna blev byggd ursprungligen som en bostad för den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstrand på den tid Skåne tillhörde Danmark. I dag är det en samlingsplats för medeltidsintresserade och varje sommar arrangeras de 10 000 riddarnas dag här.

Österlen är ett familjevänligt område där hela familjen kan göra saker tillsammans. Bland annat fins det i Ystad en djurpark, ni kan cykla på en dressin samt besöka vattenland, åka karuseller och göra annat på Toselilla Sommarland. Österlen bjuder även på flera museer som Cinteket, Österlens Museum samt Museum och Arkiv på Kivik.

Andra sevärdheter du inte bör missa när du är på Österlen är Brösarps backar, Ale stenar, glashyttan, den engelska trädgården och Stenshuvuds Nationalpark.

Du bör stanna över på ett hotell minst ett par dagar för att se hela Österlen. Ta gärna ett hotell med gratis wifi, så att du kan testa ett casino med bonus, läs mer här om det. 

12 Aug 2021

Jag är en grabb som är född och uppvuxen i Skåne och här bor jag än. Mitt största intresse och en hobby jag gärna ägnar mig åt det är fiske. Jag fiskar gärna havsöring men även annat. Jag har en egen båt, som jag ofta grejar med. Denna blogg kommer att ha mycket fokus på fiske, båtliv och så vidare, då jag gärna delar med mig av tips kring detta. Men det kommer även handla en del om mig, mitt vardagsliv samt andra intressen jag har.

Just nu bor jag i en lägenhet, men drömmer om ett hus på landet. Jag har en flickvän, vi är särbo just nu, men vem vet, kanske inom kort vi kan flytta ihop och då i ett hus. I så fall kommer det även att komma inlägg som handlar om vårt liv tillsammans. Övriga intressen utöver fiske och båtliv är serier på tv, hänga med vänner, laga mat och spela på travet.